ArchitectenCafé

18/11
20:00 uur (inloop vanaf 19:45 uur)

Soort activiteit: Lezing en debat
Datum: Woensdag 18 november 2015
Tijd: 20:00 uur (inloop vanaf 19:45 uur)

Locatie

Café Dit Ook, Snellestraat 23, Den Bosch

Bekijk deze locatie op de activiteitenkaart Routebeschrijving

Partners

Deel deze pagina:


BIM - Integraal samenwerken
BIM is een werkmethodiek, waarbij in een 3 dimensionaal Bouw Informatie Model (BIM) wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. BIM is gebaseerd op werken middels één model waarin gegevens van de architect, constructeur, installateur en aannemer worden verwerkt. In dit model is direct zichtbaar hoe de verschillende disciplines zich naast elkaar gedragen. Bij deze samenwerking kunnen alle partijen hun kennis en informatie kwijt in dit model. Daar zit ook direct de grootste uitdaging. De verschillende disciplines aan het bouwwerk worden door verschillende bedrijven gedaan, die meestal ieder met hun eigen soort 3D BIM-software werken. Een van de grootste hobbels in het samenwerken is dan ook het uitwisselen van gegevens. Het integraal samenwerken in een BIM model biedt voordelen voor alle partijen binnen het bouwproces. Het organiseren van een BIM model, zoals het verdelen van de rollen en verantwoordelijkheden, is nog een hele uitdaging en vormt het grootste 'struikelblok'.

Gastspreker: Roland van Aggelen, co-founder van Root B.V.
Gastspreker Ronald van Aggelen zal tijdens de presentatie aan de hand van concrete voorbeelden laten zien hoe zijn achtergrond als architect heeft bijgedragen in de huidige manier van werken van Root. Na afloop van de lezing is er ruimte voor gesprek en discussie onder het genot van een hapje en een drankje.

Ronald van Angelen is co-founder van Root B.V. en namens de BNA lid van de Bouw Informatie Raad, lid van de raad van toezicht van het BIMloket, lid van het College van Toezicht Bouwkunde aan de HU.

Root B.V. is in mei 2014 opgericht vanwege de groeiende vraag naar advies- en engineeringswerkzaamheden rondom Bouw Informatie Modellen. Zij adviseren architecten, aannemer, maar ook een aantal grote opdrachtgevers waaronder het Rijksvastgoedbedrijf. Root speelt met haar oprichting in op een veranderende markt van diensten rondom gebouwinformatie. Zij zijn ingeschreven BNA lid, maar hebben ook programmeurs in dienst die software ontwikkelen om hun eigen werk maar ook het werk van de partners beter te maken. Zij zien een belangrijke rol weggelegd voor de architect in het hele bouwproces, wellicht niet altijd onder de naam architect, maar als adviseur rondom samenwerkingen, processen en tooling.