Architectencafé: de Dongecentrale

21/06
20:00 uur (inloop vanaf 19:45)

Soort activiteit: Lezing en debat
Datum: Woensdag 21 juni 2017
Tijd: 20:00 uur (inloop vanaf 19:45)
Entree: Gratis en vrij toegankelijk

Locatie

Koudijs Kafe, Tramkade 26, 5211 VB Den Bosch

Bekijk deze locatie op de activiteitenkaart Routebeschrijving

Partners

Deel deze pagina:


Dit jaar worden de bijeenkomsten van het ArchitectenCafé aan een thema gekoppeld: stedelijke transitiegebieden of ‘rafelranden’ van de stad. Onder andere om deze reden houden we de bijeenkomsten op een locatie verbonden met dit thema: de tramkade.

Nieuwe Energie voor de Dongecentrale
De Dongecentrale te Geertruidenberg is de eerste Provinciale energiecentrale uit 1919 en is voor Brabant van grote betekenis geweest. Nadat er een ontploffing heeft plaatsgevonden in de centrale in 2010, heeft de voormalige eigenaar Essent besloten om de centrale te sluiten.
In 2012 heeft de Provincie Noord Brabant besloten om de centrale te kopen (als een van de grote erfgoedcomplexen) met BOEi. Het doel is om gezamenlijk een herbestemming te vinden, zodat de gebouwen behouden blijven en deze cultuur niet verloren gaat. Maar welke bestemming?
Het ensemble van gebouwen betreft het voormalige filterhuis (waar het koelwater werd gefilterd), een zevental dienstwoningen, een kantoorgebouw en de centrale. De voormalige naastgelegen werkplaats en opslagloods zijn nog in eigendom van Essent en staan (al een paar jaar) te koop.
De centrale ligt op een categorie 5 bedrijventerrein, genaamd Gasthuiswaard. De planvorming die afgelopen jaren is uitgewerkt wordt toegelicht, waarbij het onderwerp duurzaamheid een essentiële rol speelt, maar ook leidt tot discussie!
De bestemming van de locatie betreft een ‘bevroren’ bestemming energie-opwekking, waarbij de oorspronkelijke infra nog grotendeels in tact is. Deze infra betreft onder andere de ontsluiting via weg en water, maar ook de forse gasleiding, stroomdistributienet en een uitgebreid warmtenet waar 31.000 huizen op aangesloten zijn.

Gastspreker: Joost de Bruijn
Joost de Bruijn (1974) studeerde aan de TU Delft Real Estate en Housing. Nadat Joost de herontwikkeling van de Gruyter Fabriek in ‘s-Hertogenbosch had afgerond, heeft hij Boost Herontwikkeling opgericht. Na de voltooiing van PlantLab, werkt hij momenteel voor onder andere de Provincie Noord Brabant, BOEi en verschillende commerciële organisaties aan herontwikkelopgaven.