BAI PRAAT: Pearle-pand, ontwerpen in een historische binnenstad

05/09
16.45 - 18.30

Datum: Donderdag 05 september 2019
Tijd: 16.45 - 18.30

Locatie

Bossche Brouwers aan de Vaart, Tramkade 29, 5211 VB 's-Hertogenbosch

Deel deze pagina:


In september startte het Bosch Architectuur Initiatief met de BAI PRAAT, een reeks informele bijeenkomsten voor (Bossche) architecten, ontwerpers, stadsontwikkelaars en geïnteresseerde professionals. Doel: kennis maken en ideeën uitwisselen met vakgenoten. We nodigen hiervoor telkens sprekers uit die een actueel thema toelichten en in gesprek gaan met collega's en publiek.

Tijdens de BAI PRAAT op donderdag 5 september lichtte Manou Huijbregts van hp architecten aan zo’n 35 aanwezigen uit hoe hij tot hun ontwerp kwam voor het gapende gat aan de Markt waar in 2016 het Pearle-pand instortte. Bij het ontwerpen in een historische omgeving streeft hij naar architectuur “die ruikt naar wat er ooit gestaan heeft”. Een Hollandse gevel in een nieuwbouwproject in de Amsterdamse Pijp bijvoorbeeld, “waar je zomaar aan voorbij kunt fietsen”. Maar ook een ‘haringkar’-kiosk in Delft, die niet zozeer aansluit bij wat er staat maar wel bij wat er gebeurt.

Voor de invulling van het gat aan de Bossche markt werd met betrokkenen eerst uitvoerig besproken “wat er op zo’n pijnlijke plek terug mag komen”. Het oude precies terugbouwen op de plek kon niet meer; de verdiepingshoogte bijvoorbeeld mag niet meer van het huidige bouwbesluit – “Daar ga je al”. Bovendien bleek het oude pand in de jaren verschillende keren aangepast: welke variant ga je dan terugbouwen?

Uiteindelijk werd gekozen voor één functioneel gebouw dat zich presenteert als twee panden, twee gevels. En ook bij de indeling worden ‘twee panden’ gecreëerd: een woon- en een slaaphuis. Het gebouw bestaat uit een staalskelet met lichte gevelbladen en waarschijnlijk steenstrips (omdat het gebouw niet te zwaar mag worden). En met veel details: “Je weet niet wat je ziet, maar je voelt het straks wel”. Is Huijbregts beperkt in zijn ontwerpvrijheid? “In een aantal gevallen was het niet onze eigen keuze, maar een besluit van welstand.” Maar daarbij is het ontwerp op een paar punten ook zeker verbeterd, erkende hij.

Studio Christine Jetten is betrokken bij het ontwerp van de gevelbekleding van het te realiseren pand aan de Markt. Chistine legde deze middag uit hoe zij detail en materiaal inzet bij zo'n nieuw gebouw in een cultuurhistorische omgeving. Ze liet zien hoe de toepassing van keramiek zich door de geschiedenis ontwikkelde, en hoe zij haar ontwerpen eerder toepaste op onder andere The Museum of Arts and Design New York.

Op 28 november organiseren we de tweede BAI PRAAT.
Thema en gasten maken we binnenkort hier en in onze nieuwsbrief bekend.