Architectencafé: Klooster Mariënburg

11/10
20:00 uur (inloop vanaf 19:45)

Soort activiteit: Lezing en debat
Datum: Woensdag 11 oktober 2017
Tijd: 20:00 uur (inloop vanaf 19:45)
Entree: Gratis en vrij toegankelijk

Locatie

Koudijs Kafé, Tramkade 26, 5211 VB Den Bosch

Bekijk deze locatie op de activiteitenkaart Routebeschrijving

Partners

Deel deze pagina:


Dit jaar worden de bijeenkomsten van het ArchitectenCafé aan een thema gekoppeld: stedelijke transitiegebieden of ‘rafelranden’ van de stad. De eerstvolgende bijeenkomst is gepland op woensdag 11 oktober. 

Herbestemming Klooster Mariënburg
Aan de St Janssingel, aan de Dommel, ligt het klooster de Mariënburg. Dit is het moederhuis van de zusters van JMJ, dat beschikbaar komt voor een nieuwe bestemming. Het prachtige rijksmonumentale gebouwencomplex, bestaat uit meerdere gebouwen, een kapel en een kloostertuin.

In opdracht van Kadans Vastgoed b.v. heeft BiermanHenket architecten een ontwerp gemaakt voor de Graduate School in de Mariënburg in ’s-Hertogenbosch. De Graduate School, de JADS, is een nieuwe universitaire master opleiding gericht op data science, een initiatief van de Universiteit van Tilburg en de Technische Universiteit Eindhoven.
In het hoofdgebouw van het complex wordt de JADS gevestigd. Het is fantastisch dat het gebouw een onderwijsbestemming krijgt. De zusters van JMJ stonden in Den Bosch na de tweede wereldoorlog aan de wieg van de herstructurering van het basisonderwijs. In het gebouwencomplex is veel onderwijs gegeven. Daarom is het bijzonder dat het gebouw wederom een onderwijsbestemming zal krijgen.
In het hoofdgebouw zullen onderwijsruimten, studieplekken, werkplekken en overige facilitaire functies worden gerealiseerd. Om dit mogelijk te maken, wordt het gebouw van een hedendaags comfort voorzien in de vorm van ventilatievoorzieningen, akoestische maatregelen en overige technische voorzieningen zoals elektra en data. Duurzaamheidsmaatregelen worden getroffen door het isoleren van de ramen en het maken van duurzame installaties. Het bestaande gebouw is zeer geschikt voor de nieuwe functie. Het hart van het klooster, de kapel, zal omgevormd worden tot een collegezaal voor ongeveer 200 personen.
In een voormalige patio wordt een atrium gemaakt. Een glazen dak wordt aangebracht op goothoogte van de kapel, waardoor een prachtige hoge ruimte ontstaat met de wanden van het klooster als decor en terrassen met studieplekken op verschillende niveaus. Het atrium wordt de huiskamer of hotspot van het complex: hier worden bijeenkomsten georganiseerd, wordt geluncht, overlegd, gestudeerd en gerelaxed. Er is een toegang tot de kloostertuin.
Het hoofdgebouw staat in verbinding met het Haakgebouw, dat omgevormd zal worden tot studentenhuisvesting. In het bouwdeel Manresa is de opleiding 1 september 2016 al gestart. Hier zijn ze tijdelijk gehuisvest tot de definitieve locatie gereed is. Daarna zal dit bouwdeel worden gebruikt als kantoorruimte voor jonge ondernemingen op het gebied van data science.

Gastspreker Yvonne Segers (Bierman Henket Architecten)
Yvonne Segers - van Wilderen (1973) is projectarchitect en binnen het managementteam verantwoordelijk voor nieuwbouw-, transformatie-, en interieurprojecten. Yvonne Segers studeerde in 1998 af aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven met een museum in 's-Hertogenbosch, in combinatie met een opstapplaats voor rondvaarten over de Binnendieze. Met dit ontwerp won zij de Studenten Staalprijs 1998. Tijdens haar studie liep ze stage bij Sluijmer en Van Leeuwen architectuurburo en Hubert-Jan Henket architecten. Na haar studie werkte zij ruim een jaar in Londen bij Skidmore, Owings & Merril. In 1999 trad zij in dienst bij Hubert-Jan Henket architecten, eerst als assistent-ontwerper later als projectarchitect. In 2008 begon zij haar eigen architectenbureau samen met Paul Segers, zij bleef op freelance basis voor Henket & partners architecten werken. In 2010 kwam zij weer volledig in dienst van Bierman Henket architecten. Sinds 2011 is zij partner en lid van het managementteam.