2018: Dossier Geschiedenis

In 2018 gaan we werken met vier dossiers en actuele thema’s die relevant zijn voor de stad en die we kunnen spiegelen aan het landelijke. We bundelen hiervoor al onze kennis en inspiratie, delen ons netwerk en stellen dit alles voor iedereen beschikbaar. Aan het eind van het jaar worden de resultaten van de activiteiten samengevoegd en gepubliceerd: we vatten samen en trekken conclusies.

DOSSIER GESCHIEDENIS: 30 JAAR VERANDERING

‘s-Hertogenbosch is een stad met een lange en indrukwekkende historie die op allerlei manieren uitbundig wordt belicht. De recente geschiedenis, grofweg de afgelopen dertig jaar, lijkt daarbij aan de aandacht te ontsnappen. Terwijl de stad juist in die periode een enorme transformatie heeft ondergaan: van oude vervallen vestingstad naar een (te) nette, bruisende toerismetrekker waarmee het een stevige landelijke positie opeist. Het imago dat de stad uitdraagt laat andere verhalen onderbelicht of sluit ze zelfs uit. In het dossier ‘Dertig jaar verandering’ bieden we juist ruimte aan de verhalen uit die laatste transformatie van de stad.

Dit dossier geeft een (beeld)verslag van de transformatie: wat is er veranderd en wat is de invloed daarvan geweest? Het wordt een dossier met veel beelden en verhalen van Bosschenaren, maar ook met harde data over de bevolkingssamenstelling en stedelijke economie.
Overzicht van de kennis die verzameld is op de ‘Dag van dertig jaar verandering’, aangevuld met (beeld)materiaal en tekst. Dit dossier wordt uitgebracht als boekje en online gepubliceerd. 

PROGRAMMA

Dag van verandering
Het recente verleden als opmaat voor het gesprek: ‘Welke ingrepen veranderden de stad?’. Op deze dag trekken we langs plekken en tijden waar deze Bossche geschiedenis werd geschreven. We spreken met ooggetuigen, nabestaanden en kenners en gaan met hen op zoek naar veranderingen in de afgelopen drie decennia. Op deze manier worden de herinneringen opgehaald die als input gelden voor de publicatie later.  

Toekomstgesprek
In een publicatie geven we een overzicht van de kennis die we verzameld op de ‘Dag van dertig jaar verandering’, aangevuld met (beeld)materiaal en tekst. Het boek brengen we uit in combinatie met een gesprek over de komende dertig jaar. We bespreken wat we kunnen leren uit het (recente) verleden en er wordt gezocht naar de mogelijke ontwikkelingsrichtingen van de stad.