Prijsvraag ‘visie Engelermeer en watersportpaviljoen’

04/06

Soort activiteit: Prijsvragen
Datum: Vrijdag 04 juni 2010

Locatie

Dag van de Architectuur 2010, Den Bosch

Bekijk deze locatie op de activiteitenkaart Routebeschrijving

Deel deze pagina:


BAI IDEEENPRIJSVRAAG Dag van de Architectuur 2010
Open de schatkamer van het Engelermeer!
Onderwerp: 2 deelopgaven: ‘visie Engelermeer en ontwerp voor een watersportpaviljoen'

Start: 09 April 2010
Inleverdatum: 04 juni 2010 - 9:00-17:00 Stadskantoor Den Bosch
Tentoonstelling: 04 juni begin September 2010 Stadskantoor Den Bosch
Prijsuitreiking: Nacht van de Architectectuur 25 juni 2010 19:30 Verkadefabriek Den Bosch

Het is weer zover! We gaan weer van start met de jaarlijkse ideeenprijsvraag. Het BAI schrijft deze bijzondere ontwerpprijsvraag uit in samenwerking met de BNA en de gemeente Den Bosch, toegankelijk voor iedereen!

De prijsvraag is inmiddels een traditie: sinds de start in 1996 heeft ze geleid tot allerhande kleine en grote projecten in ‘s-Hertogenbosch, waarvan er vele uitgevoerd of in voorbereiding zijn. Bijvoorbeeld ‘Ontwerp een moerasbrug' (2004), ‘Beleger de Stad' (2005), ‘Ontwerp een drijvende woning' (2006), het ‘Ontwerpen van een verbinding over de Zuid-Willemsvaart' (2008) en vorig jaar ‘het ontwerp voor een Ossuarium'. De winnaar van 2009 heeft inmiddels opdracht gekregen voor de uitwerking. 

Ook in 2010 doen we een oproep mee te denken over, en ontwerpen aan te leveren voor een actueel project; deze veertiende editie bestaat zelfs uit twee prijsvragen:

1. Ontwerp het watersportpaviljoen.
2. Ontwikkel een ruimtelijke en visie voor het gebied rond het Engelermeer.

Aanleiding is de ambitie van de gemeente 's-Hertogenbosch om (de omgeving van) het Engelermeer te ontwikkelen tot een hoogwaardig natuur- en recreatiegebied, gericht op de beleving van natuur en water.

Situatie Engelermeer na ontgronding

lokatie Engelermeer na verdere ontgronding
Het blauwe kruis geeft de locatie aan voor opgave 1
De bruine vlek geeft de plangrens aan voor opgave 2

Het gebied voldoet aan alle voorwaarden voor dat streven: het biedt voldoende ruimte en is goed te ontsluiten. Het aaneengesloten wateroppervlak zal door verdere ontgronding toenemen waardoor de gebruiksmogelijkheden op het water vergroot worden - een plek om te ontmoeten en te recreëren.

Om haar plannen op termijn waar te kunnen maken is de gemeente op zoek naar ideeën voor het totale gebied en een paviljoen voor watergebonden activiteiten. Een locatie waar zeil- of roeiverenigingen gebruik van kunnen maken, waar outdoor activiteiten worden georganiseerd, waar dagjesmensen na een stevige wandeling rond het meer met een kop koffie op verhaal kunnen komen.

De organisatie zal de winnende ontwerpen ter inspiratie voor verder visievorming aanbieden aan de gemeente 's-Hertogenbosch. De winnende ontwerpen worden tevens beloond met een geldprijs.

  • Eerste prijs ‘watersportpaviljoen' €5.000,-
  • Tweede prijs ‘watersportpaviljoen' €2.000,-
  • Eerste prijs‘visie Engelermeer' €5.000,-
  • Tweede prijs ‘visie Engelermeer' €2.000,-
Ik hoop je te kunnen ontmoeten bij de prijsuitreiking tijdens de Nacht van de Architectuur op 25 juni 2010 - 'Ontdekt den Schatten des Engelermeer!'

Wilt u meer weten over deze bijzondere prijsvraag?
<Klik hier voor het wedstrijdprogramma, documenten en het reglement>

Michael Bol
Voorzitter Bosch Architectuur Initiatief
april 2010