Debat 'Uitzicht en inzicht - hoogbouw in Den Bosch'

22/05
20.00 uur

Datum: Woensdag 22 mei 2019
Tijd: 20.00 uur

Deel deze pagina:


Is hoogbouw een oplossing voor de Bossche woningnood? Waar kunnen flats worden gebouwd: in het Paleiskwartier, in de binnenstad of overal? Wat zijn de voor- en nadelen? En is de Sint-Jan nog heilig?

Den Bosch heeft zich lang verre gehouden van hoogbouw in de stad; geen toren mocht de Sint-Jan naar de kroon steken. Zelfs het Provinciehuis werd om die reden naar de stadsrand verbannen.

Rond de eeuwwisseling keerde het tij. De succesvolle ontwikkeling van het Paleiskwartier schreeuwde om hoogbouw en in 2003 boog de stad zich over een hoogbouwnota om helder te krijgen wat wel en niet kan. Toch bleef hoogbouw een discussiepunt in de stad. Zo kregen bewoners van het gebied rond de IJzeren Vrouw uiteindelijk hun zin bij het aftoppen van de Amazones van Liesbeth van der Pol. 

Inmiddels wordt er door een aantal politieke partijen voorzichtig geopperd de nota hoogbouw uit 2003 te moderniseren. Om de woningnood en de verdichting van steden. Maar ook om de vraag of de stad nog wel genoeg lef en visie toont (Brabants Dagblad). Redenen genoeg voor het BAI om er een debatavond over te organiseren: ‘Uitzicht en inzicht - Hoogbouw in Den Bosch’. 

Diverse deskundigen waaronder architect Diederik Dam, raadslid René van den Kerkhof en stedenbouwkundige Cees van Aalst zullen deze avond in korte pitches hun visies op hoogbouw geven. Waarna publiek en panelleden (o.a. Michiel van Raaij, hoofdredacteur Architectenweb) in een openbaar debat verder praten over de (on)mogelijkheden in de stad.

Het gratis debat vindt plaats op woensdag 22 mei, van 20.00 tot 22.00 uur, in de Verkadefabriek (Boschdijkstraat 45).